Hrană pentru trup şi suflet

Corpul tău este un templu – tratează-l cu înţelepciune. Mănâncă puţin şi bine, culcă-te devreme, fă mişcare, nu înceta niciodată să înveţi, caută idei noi şi găseşte în fiecare zi cât mai multe prilejuri de bucurie. Obişnuieşte-te să te îmbraci simplu, să alegi prieteni oneşti, un mediu de calitate. Fii cumpătat în tot ceea ce faci.

Cu mulţi ani în urmă, de când am descoperit cultura niponă, stilul de viaţă sănătos, armonia dintre minte si trup, dintre suflet şi spirit pe care tradiţia japoneză o menţine vie şi astăzi, mi-a stârnit interesul tot atât de rapid precum instalarea unui gând hulpav de a înfuleca o felie de tort aşezată în faţă care face cu ochiul. Am învăţaţ multe lucruri pe care le-am pus în practică treptat, iar acum mă simt investită cu misiunea de a transmite mai departe câteva poveţe.

Câţi dintre noi nu şi-au dorit să slăbească, să aibă un corp frumos modelat, un păr mai strălucitor, vitalitate, energie, poftă de viaţă? Totul ţine de modul în care alegem să trăim. Poţi fi un om cât se poate de împlinit cu mese frugale, haine simple şi o locuinţă căreia îi dai viaţă prin propria prezenţă, şi nu prin aglomerarea de obiecte. Tot ce este superfluu doar ne complică existenţa. Cumpărăm haine pe care ajungem să le înghesuim în garderobă, le purtăm de numai câteva ori, apoi cumpărăm altele şi altele. Şi cu ce folos? Călătorim şi adunăm suveniruri de toate soiurile, suntem colecţionari împătimiţi, ne împopoţonăm sertarele, mobila, totul cu obiecte care credem că ne fac mai fericiţi. Ne înfruptăm cu nesaţ din toate deliciile culinare, facem excese, mâncăm de plictiseală, de stres, din frustrare, din lipsă de ocupaţie.

5
Photo source: Flickr

E timpul să îţi asculţi corpul. Ia mese uşoare într-un mediu plăcut, uită de grăsimi, mâncarea procesată, alcool sau băuturi carbogazoase. Savurează mâncarea, încet şi cu delicateţe, iar fiecare înghiţitură consider-o ca fiind o binecuvântare. Nu trebuie să numeri caloriile. Un mediu fermecător şi liniştit precum şi alimente organice preparate de tine cu grijă şi conştiinciozitate e tot ce ai nevoie.

Iubesc să gătesc cu legume din grădina mea, iar atunci când nu se găsesc, le prefer pe cele de la piaţă, sunt la fel de gustoase. Cele din supermarket sunt cultivate cu multe chimicale iar diferenţa se vede chiar şi la gust. Hrana este un medicament, deci trebuie să fii cu băgare de seamă când pui ceva în gură. Alege mâncarea de calitate, nu cantitatea.

În trecut, în Japonia, bucătăria era un loc sacru, un loc în care se preparau feluri de mâncare destinate progresului spiritual. Pentru japonezi, felurile de mâncare sunt creatoare de viaţă şi de idei. Câtă plăcere în a spăla legumele, a le tăia frumos şi a le pune în baia de aburi…o adevărată artă!

„ A simplifica înseamnă până la urmă a înfrumuseţa.”, spunea Dominique Loreau.
Descotoroseşte-te de lucrurile netrebuincioase şi păstrează numai esenţialul. „Un om e bogat prin lucrurile de care se poate lipsi.” – David Thoreau („Walden”) Trebuie să înţelegi că poţi duce o viaţă cu mult mai frumoasă prin bogăţia cunoaşterii, a experienţei, nu a posesiunilor. Pune la coş amintirile neplăcute, îndepărtează-te de oamenii pesimişti, cu o gândire negativistă, te vor trage în jos.
Un călugăr zen afirma: “car apa, pregătesc cina – ce încântare, ce mister !” Tipul acesta de gândire nu poate să apară totuşi decât când atingem confortul conştiinţei interioare, un echilibru.
Trăieşte simplu şi frumos, iar viaţa îţi va oferi toate bucuriile ei!

One thought on “Hrană pentru trup şi suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »