Esenţa ceaiului

k2

“Me mimo miyo mimi nimo fureyo kou wo kagite kotowo toitsutsu yoku gaten seyo.”

“Nu privi cu ochii şi nici nu-ţi ciuli urechile ca să auzi mai bine.Doar colorează-ţi inima cu Chanoyu .

Priveşte cu ochii şi ascultă cu urechile, simte aroma şi încearcă să-i pătrunzi în înţelesuri cu întrebările tale”

Sen no Rikyu

Cu ceva timp în urmă priveam ceaiului ca pe o simplă băutură desfătătoare în zilele geroase. Îl preparam cu plante adunate de pe câmp şi îl consumam la micul dejun cu unt si gem. Sau în perioadele cu gripă, era un aliat de nădejde. Odată cu începutul explorării Japoniei, am întâlnit termenul de Chanoyu, denumirea antică pentru ceremonia ceaiului. Acest ceremonial, preluat de la chinezi, a fost transformat într-o adevărată artă de către japonezi, un cult al frumosului. M-am întrebat cum, de ce. Am continuat să caut, apoi am început eu însămi să prvesc cu alţi ochi această licoare. Parfumul, gustul uşor înfierbântat alunecând pe cerul gurii, feluritele arome, răbdarea şi disciplina cultivate în aşteptarea preparării, apa clipocindă, frunzele uscate deshizându-se uşor în apa fierbinte, aburul, cu siguranţă e mai mult de atât. Esenţa.

Esenţa ceaiului este starea binefăcătoare care îţi traversează întreg trupul şi sufletul, aproape că te infioară. Se instalează un sentiment nebănuit de eliberare, întorci spatele extravaganţelor şi te dedici acestui moment. Fiecare înghiţitură deţine o taină a purităţii şi a armoniei, o clipă de seninătate înbucurătoare. Delectarea cu o ceaşcă de cha este o formă de respect pentru tine însuţi. Respect pentru că îţi acorzi timp să apreciezi simplitatea şi să uiţi de zădărnicia şi efemeritatea belşugului. Chado, calea ceaiului, nu are menirea de a te îndepărta de realitate, asemeni unei evadări, ea este o completare, o întregire spirituală. Îţi aduce aminte de principiile omului frumos.

Cu fiecare pas sunt în căutarea unor noi arome, iar arta ceaiului mi-a dăruit câteva amestecuri inedite de cha la care nici nu m-aş fi gandit. DSC_0182Le-am organizat în borcănele şi sunt pregătită pentru incursiuni exotice.DSC_0184 DSC_0189În postările viitoare le voi prezenta individual. DSC_0190Să ne auzim cu bine la o ceaşcă de cha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »