Curry japonez

A venit timpul să vă povestesc despre  un soi de mâncare care, nu prea cunoscut la noi în țară, pe mine m-a dat pe spate. E vorba de curry. Dar nu curry indian, ci japonez! Prima oară am mâncat acum 1 an, la ceainăria Sakura din Cluj, unde mai participam ca voluntar în cadrul evenimentelor culturale, pregătit de patronul acelui local, un japonez stabilit în România. Mi-a plăcut foarte mult, dar cam asta a fost tot. A mai trecut o vreme și, iată-mă, gătind eu însămi propriul curry japonez, gustul fiind și mai wow decât ce am avut ocazia să experimentez anterior. Ok, recunosc, nu l-am pregătit singură, ci în compania unui prieten japonez, lucru care mă face să îndrăznesc a spune că am obținut gustul original, despre care aș putea vorbi mult și bine, căci e atâââââât de delicios! Fără nicio exagerare! Știam că e foarte popular în Japonia și îmi era teamă, dacă e ceva mai sofisticat și n-o să iasă bine, dar prietenul meu m-a asigurat că n-am de ce să-mi fac griji, e floare la ureche chiar și pentru un neinițiat în bucătărie. Și așa am trecut la treabă. Veți observa, ingredientele sunt foarte accesibile oricui, cu excepția cuburilor de curry (există mai multe feluri, cel pe care l-am folosit noi e cam cel mai faimos din Japonia, se pare că se găsește în Cluj la Taste of Asia, iar în alte orașe poate că există în magazinele specializate în condimente asiatice). Așadar, ingredientele sunt următoarele:

(Pentru 4-6 porții)

  • jumătate căpățână de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 4 cepe
  • 1 piept de pui
  • 3 morcovi micuți
  • 3 cartofi medii
  • 700 ml apă
  • 3 cuburi curry (tasty curry sauce mix S&B, hot)
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură ketchup picant

 

  1. Usturoiul se feliază subțire și se călește puțin cu uleiul. Se adaugă ceapa tăiată julien și se călesc împreună, până se înmoaie și ceapa devine translucidă.
  2. Adăugăm pieptul de pui tăiat cubulețe și amestecăm constant, până ce puiul devine alb.
  3. Punem morcovii tăiați rondele, amestecăm, lăsăm toate ingredientele încă puțin, apoi adăugăm și cartofii tăiați cuburi și apa.
  4. Lăsăm să fiarbă la foc mic, sub capac. Când cartofii sunt pătrunși, încorporăm cuburile de curry, mierea și ketchupul.
  5. Le mai lăsăm să fiarbă nițel, amestecând din când în când, până se îngroașe.
  6. Et voila! Servim cu orez proaspăt fiert și savurăm minunăția asta care te face să spui „mhmmmm” la fiecare înghițitură.

 

Gustul e picant, așa că ar fi bine să țineți pe aproape un pahar cu apă, iar dacă nu tolerați deloc mâncarea picantă, acest sortiment există și în varianta ”mild” și ketchupul picat îl înlocuiți cu unul dulce. Acesta este condimentul menționat. Și așa am adăugat pe lista mâncărurilor preferate încă un fel, un gust deosebit, neîntâlnit în gastronomia românească (deși poate arată ca o tocăniță, gustul e complet diferit), e deliciozitate care merită promovată mai mult și la noi. Gata, mă opresc, că nu mai contenesc cu laudele până diseară.:)) Sper să-l încercați și voi și să vă bucurați de aromă la fel de mult cum am făcut-o și eu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »
%d blogeri au apreciat: